Resipi: #Kuew Teow Goreng



Assalamualaikum…
Salam 1Malaysia dan Selamat Malam..
“walaupun orang lain tengah dibuai mimpi indah”…
Oleh kerana mata farhana yang bulat macam guli nie tak nak tidur lagi…so! Farhana nak sharekan dekat korang resipi kuew teow, resipi kuew teow nie tersangatlah mudah, berbekalkan sisa cuti semester yang ada, farhana pun try lah memasak. Kuew teow nie farhana buat first time taw..!!..haha..


Nah amik  nie…




Bahan-bahan ( 6 orang makan )



1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 sudu makan lada boh/giling (tambah ikut suka pedas)
2 biji telur
20 batang crab meat (ikut suka banyak)
2 sudu besar kicap manis
2 susu besar sos tiram
1 genggam taugeh (ikut suka)
2 sudu besar minyak masak untuk menumis
    Cara-cara
    1. cuci dan tuskan kuey teow
    2. blender/tumbuk bawang besar dan bawang putih
    3. panaskan minyak dan tumis bawang+bawang putih+cili boh/giling dan tumis hingga garing
    4. masukkan sos tiram dan kicap manis dan kacau rata dan tambahkan dengan sedikit air tadi (boleh tambah lagi jika suka)
    5. masukkan garam+perasa dan kacau rata
    6. pecahkan telor dan kacau hingga telor sebati (akan jadi pekat)
    7. masukkan taugeh dan crab meat dan kacau hingga sebati
    8. masukkan kuey teow dan gaul hingga rata

     
    Bila dah siap: bagi juri rasa…nak tahu juri nya siapa?

    #Ayah…..

    “kuew teow nie lembik sikit”

    #Adik ..

    “kakak..kenapa tawar?”

    Kih3x..nampak sangat menekankan amalan pemakanan kurang garam dalam masakan..”elak kencing manis”…

    #Adik Isha..

    Kakak…ish kenapa letak sayur banyak…

    Haha..nampak sangat suruh adik sihat terlebih..kui3x..

    Aiseh..namapa pun first time..ape3x pun..ini lah resipi kuew teownya..sebenarnya  resipi kuew teow tue dah betul dari mama farhana, maybe cara orang first time yang buat nie..huh!!..”paham2x jerla”…



    kalau dah try cepat delivery dekat rumah saya..ok..!..ngee..^__^

     SELAMAT MENCUBA

    2 comments:

    1. OKla tu..asalkn mahu masak..lama2 pandaila tu..:)
      salam kenalan ..:)
      saya follow blog fatin..:)
      jemputla singgah blog saya nanti ye..
      sekuntumbungazara.blogspot
      time kcih..:)

      ReplyDelete
    2. tue lah..baru nak cuba..
      salam kenalan jugak..thanks for follow..

      ReplyDelete

    Terima kasih..Kamsamitha...thanks you for ur comment..