Homemade! kek lapis pandan..

2
COM
Assalamualaikum.

selamat pagi semua!!..mari senyum-senyum dipagi hari..haha..
ok! farhana pun tak tahu, virus apa yang melekat kat badan hari nie yang menyebabkan  tersangat rajin untuk buat kek.
actually, nie adalah kek pertama yang farhana buat selama umur farhana 20 tahun nie..haha..
berkat kesabaran mengacau layer dia..so ini lah hasilnya..!!

bagi korang yang suka sangat kek lapis pandan nie boleh lah try..
bahab-bahan yang digunakan:


1 sudu besar tepung kastad
1 sudu besar agar-agar (yang powder taw)
sedikit pewarna perisa pandan
kelapa 
500 gm gula
500 ml air
kek gulung pandan ( beli dimana-mana kedai kek)

cara-caranya:
panaskan kuali diatas dapur,apabila kuali sudah panas, masukkan air dan gula. kacau sehingga gulanya larut, masukkan agar-agar dan perisa pandan.selepas memasukkan semua bahan didalam kuali, pastikan kacau sehingga likat.ia bagi memastikan kek dapat melekat untukmendapatkan lapisan yang cantik.

apabila kuahnya sudah likat,potong kek gulung nipis-nipis, dan letakan didalam loyang denga potongan yang telah dibuat tadi.selang-seli kan kek gulung pandan tadi dengan kuah yang telah dibuat. setelah siap letakan kek di dalam peti, dan akhir sekali hiaskannya dengan kelapa.

ha! dah siap untuk dimakan, korang boleh buatkan untuk present sebagai hari jadi kawan korang pun boleh taw! lagi sweet.sebenarnya, untuk kek gulung pandan tue, kebiasaanya, farhana tengok orang akan buat sendiri, so untuk mudahkan kerja dan masa, mama  farhana mencadangkan beli sahaja kek gulung yang dah sipa dekat kedai, potong nipis-nipis dan selang-seli kan jer dengan kuah yang telah dibuat tadi..
haha..."dalam hati orang malas memang macam tue"....hihi.. 

p/s: bila dah siap, jangan lupa senyum sampai telingan dan cakap allhamdulilah..hihi..dan jangan lupa ingat farhana sekali taw..haha..









I'm Back!!

0
COM
Assalamualaikum...


Apa khabar korang semua..seriously, dah lama farhana tak update blog, bukan malas ok!, ini disebabkan masalah line yang ishh..doubletriple slow..'rasa nak kick jer bb nie ke tiang gol"..hihi...
nie excited sebabnya dapat tetiba pulak line laju macam kilat..haha..
nie bila dah bukak balik blog nie, and tengok dekat shoutbox ramai yang tinggalkan jejak..
so! kepada mereka yang tinggalkan jejak time kasih banyak2x.. akan ku balas dengan senyuman yang tulus ikhlas dari hati yang suci..."cewah.."hihi..

sebernarnya, selama pemergian.."ceh ayat nak up jer kn".. farhana tyme tidak berbloging farhana  sibuk dengan menjadi bibik dirumah haha ..
 tengah cuti semester la.. so, terpaksa lah menjadi bibik yang tak bergaji, bukan menganggur taw, tapi kalao tanam anggur adalah ..haha..

seriuously! bila dapat tengok blog, tanpa loading yang lama, farhana terus senyum sampai telinga..haha..suka teramat..
sape kata tak rindu nak berblog??!!
of course laa i rindu u..haha...

ok, sampai sini dulu entry nie, coz dah puas lepas rindu berbloging..
till wait for me, for new entry ya!!hihihi..

jangan lupa senyum-senyum selalu...^__^

Friday Quotes #Your Life Depends On your "Niat"

0
COM

Apa khabar korang hari ini? Sihat dan ceria tak? Moga bertamabah cumill dan kacak semuanya..
Yang rasa dirinya tak cumil…aish.jangan rasa rendah diri!! Cuba senyum seikhlas hati, pasti akan bertambah kecumilan anda..ha! gituu..ngee..
Actually, today is Friday,Friday is barakah day for Islamic religion!!
so! Today I want to talk about
.
.
.
"NIAT"..
Siapa tahu niat tue apa??
Angkat tangan dan jawab dengan pantas!!
Ok! Niat tue membenarkan dalam hati dan dilakukan dengan anggota badan
Dan dilakukan dengan seikhlas hati!!

jadi, apa kata mulai daripada sekarang..mulakanlah setiap pekerjaan korang dengan niat, niat kerana allah s.w.t.
dan moga setiap daripada pekerjaan yang korang buat tuea akan diredhai oleh allah. S.w.t

AMEEN!!!

P/S: jangan lupa niat sebelum melakukan apa sahaja pekerjaan..