THE FORMULA...of Study...studying!!

1
COM

Assalamualaikum...
Selamat Malam...semua...
do you Smile today..with your sincerity??if not...Senyum sekarang..#awet muda taw..
hihi..ok!
Farhana terjumpa article nie tyme godek2x FB tadi..so..i want to share with u alls!!!
SO! today i want to share about
::#How want to Be A student...with..Super Awesome..Super Great..and Superman!!
hihi..
 
betul la...student yang sangat hebat..sangat mantap dalam pelbagai bidang yang dia lakukan.. 
Bukan yang simple..ordinary..biasa..with..bla..bla..bla..
"bila orang lain tengok pun, macam tak semangat jer dan tak senyum dengan kita"..
so! if u want to be a student with all any Superrr..
Meyh..baca kuat2x bagi kawan kat sebelah dengar....
& #SILA FAHAMKAN..


1. Masih Mengenang Kegemilangan Lalu

Ramai penuntut di kolej/universiti adalah pelajar-pelajar cemerlang di sekolah menengah. Ini memberi mereka rasa selamat yang palsu. Mereka mungkin telah menjadi pelajar kesayangan guru dan pelajar cemerlang dalam kelas mereka tetapi apa yang mereka tidak sedar ialah apabila mereka masuk ke kolej/universiti, mereka sedang belajar dengan 200 lagi pelajar cemerlang. Mereka juga tidak sedar bahawa mereka sedang mempelajari subjek yang keseluruhannya baru yang mana mereka perlu mendapat bimbingan untuk memperolehi ilmu pengetahuan. Oleh yang demikian, jika pendekatan mereka silap, sukar bagi mereka untuk memahami apa yang mereka sedang pelajari.

2. Kejutan Budaya

Penuntut yang masuk ke kolej/universiti akan mengalami perubahan yang mendadak dalam budaya hidup dan budaya belajar mereka yang mana kini mereka hidup berjauhan daripada ibu bapa mereka atau disiplin ketat sekolah berasrama. Oleh kerana kehadiran ke kuliah tidak diambil maka tidak ada sesiapa pun yang tahu jika seseorang itu ponteng kuliahnya. Di sekolah atau pusat matrikulasi, semua yang perlu dipelajari oleh pelajar diberi oleh guru atau tutor. Sebaliknya di kolej/universiti, pensyarah bertugas membekalkan prinsip-prinsip asas dan ilmu pengetahuan teras yang perlu diperluaskan oleh penuntut-penuntut sendiri dan berkeupayaan menggunakan ilmu yang diberi.

Kejutan budaya yang mendadak ini menyebabkan ada penuntut-penuntut menghadapi kesukaran menyesuaikan diri mereka. Sekiranya keadaan ini tidak di tekankan kepada penuntut-penuntut dan menyediakan mereka bersedia terhadap kenyataan ini, kejutan budaya ini boleh menjejaskan prestasi mereka. Pendekatan pembelajaran berasaskan masalah yang digunakan di kolej/universiti adalah sesuatu yang baru dan ia menggunakan kaedah pembelajaran terarah pada penuntut dan ia adalah amat berbeza daripada kaedah belajar di sekolah.

Situasi sebenar: Seorang penuntut yang baru masuk ke kolej/universiti diberi sebuah kereta dan telefon bimbit dan tinggal di pangsapuri bersama kawan-kawannya. Dengan budaya berkumpulan ini mereka keluar makan malam pada pukul 8 malam dan balik pada jam 10 malam, kemudian baru mula belajar. Mereka meneruskan rutin ini sehingga semua ahli dalam kumpulan ini gagal peperiksaan dalam peperiksaan tahun pertama. Selepas gagal percubaan mengulangi peperiksaan yang sama mereka terpaksa bertukar ke fakulti lain.

3. Memilih Atau Dipilih Oleh Rakan-rakan Yang ‘Salah’

Bercakap melalui pengalaman saya, saya dapati ramai pelajar yang cemerlang di sekolah tidak menunjukkan prestasi sebaik yang sepatutnya di universiti oleh kerana mereka bergaul dengan kumpulan rakan yang salah yang tidak tahu keutamaan dan matlamat penuntut kolej/universiti. Mereka suka dan teruja bertemu kawan-kawan baru dan menemui cara-cara baru menghabiskan masa berhibur sesama mereka terutama sekali apabila mereka mendapat banyak wang daripada ibu bapa kaya yang berfikir anak mereka akan mencapai prestasi yang baik jika mereka diberi segala-galanya.

4. Hilang Semangat

Ramai pelajar belajar bersungguh-sungguh untuk peperiksaan semata-mata untuk masuk universiti. Malangnya, haluan masa depan kerjaya mereka selepas masuk ke universiti tidak difikirkan dulu atau dibincangkan dengan kaunselor sekolah. Setelah bertungkus-lumus untuk masuk ke universiti, mereka hilang semangat dan hilang motivasi untuk belajar.


5. Dipaksa Oleh Ibu Bapa Untuk Mengambil Jurusan Tertentu

Contohnya, bidang perubatan. Ada juga penuntut-penuntut yang tidak berminat dalam jurusan perubatan tetapi masuk ke kolej/universiti kerana dipaksa oleh ibu bapa mereka. Subjek-subjek perubatan tidak boleh dipelajari jika seseornag itu tidak berminat. Melalui pengalaman saya, saya pernah melihat pelajar yang sudah masuk tahun empat berhenti kerana mereka tidak dapat meneruskan dan terpaksa memulakan pengajian di fakulti lain.

6. Belajar Bersendirian

Sewaktu menuntut di kolej/universiti, belajar dalam kumpulan adalah sangat penting. Tiga sebab utama kenapa ada penuntut-penuntut tidak belajar dalam kumpulan:

Tidak mahu orang lain tahu tentang kejahilan mereka dalam subjek-subjek yang diambil
Takut berkongsi pengetahuan mereka dengan rakan-rakan yang lain yang mungkin memperolehi markah yang lebih tinggi daripada mereka
Tidak mahu berusaha lebih
Melalui pengalaman saya, ramai penuntut yang tidak mendapat prestasi baik adalah mereka yang tidak mempunyai kumpulan belajar dan hanya berpuas hati duduk di perpustakaan berjam-jam lamanya dan membaca buku. Apabila mereka tidak lulus dengan baik dalam peperiksaan, mereka menjadi murung kerana tidak ada tempat mengadu. Keadaan ini menyebabkan mereka patah semangat dan hilang dorongan untuk belajar. Akhirnya berlakulah lingkaran ganas sebab dan akibat dengan mengakibatkan bertambah lagi kehilangan semangat mereka. Sebaliknya penuntut-penuntut yang ada kumpulan belajar lulus dengan lebih baik dan jika ada di antara mereka yang lulus tidak sebegitu baik, rakan sekumpulan akan cuba membantu mereka sebab kelemahan setiap ahli telah didedahkan semasa sesi perbincangan.

7. Terlalu Bersaing dan Tidak Bekerjasama

Keadaan ini lazim berlaku dikalangan penuntut-penuntut perempuan. Keadaan ini berlaku mungkin disebabkan mereka adalah pelajar cemerlang di sekolah menengah atau pusat matrikulasi. Akibatnya, mereka mahu kekal menjadi pelajar cemerlang dan menjadi terlalu bersemangat serta cuba mendapat sebanyak ilmu pengetahuan yang boleh, tanpa memberi pertimbangan kepada orang lain. Masalah ini dijelmakan dalam salah satu atau semua tingkah laku berikut:
  • Berebut mendapat perhatian pensyarah
  • Bersikap mementingkan diri dan tidak rela berkongsi dengan orang lain nota- nota dan buku-buku yang baik yang diberi pelajar senior
  • Mengawal atau mendominasikan sesi makmal dan tidak beri peluang kepada orang lain menyertai membuat eksperimen
  • Menyembunyikan fakta yang mereka telah pelajari  


So! let's be like This!!

 
CREDIT TO:Oh My Islam..
From PROF. DR. MUHAYA HJ MOHAMAD
jom like page mereka..sambil tambahkan Ilmu..!!

FRIDAY #QUOTES-Lets Be HUSNUZZON!!

0
COM
Assalamualaikum...
how apa khabar semua...
first..farhana nak mintak maaf sebab jarang update entry..
sebabnya sekarang nie dalam musim "final exams"..#sorry..='(

ok! today is friday..barakah day..so
today i will talk about...
#Lets Be "Husnuzzon!!
eh! korang tahu tak apa maksudnya??
meyh baca dan fahamkan!!
maksudnya...bersangka baik..

dalam kehidupan kita tak semua yang kita lakukan akan membuatkan orang lain puas hati dengan setiap yang kita lakukan...jadi..apa kata kita anggap yang baik..jangan rasa marah..nak maki ke..atau apa-apa laa yang membawa kepada perkataan yang tak elok..

sebabnya..korang kena ingat..mungkin dia marah kita untuk perbaiki kesilapan atau kesalah kita supaya kita tidak mengulangi lagi..

dan satu lagi..yang paling diperlukan adalah ..korang WAJIB..hihi...bersangka baik pada Allah..sebabnya dialah yang paling agung dalam dunia nie..perancang yang terbaik..dan kita kena terima...
yaaa..i know..allah created planning the best for us!!
meyh sini baca dengan kuat untuk sebarkan pada orag lain dan ...
#Sila FAHAMKAN..

Surah Al-Hujurat ayat 12, “Wahai orang-orang yang beriman ! Jauhi kebanyakan prasangka. Sesungguhnya sebahagian prasangka itu dosa. Dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain. Dan janganlah sebahagian kamu mengumpat sebahagian yang lain. Apakah salah seorang kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati ? Tentu kamu tidak menyukainya. Dan bertakwalah kepada ALLAH. Sesungguhnya ALLAH Maha Penerima Taubat lagi Maha Mengasihani.”.

jadi!! mari kita jadi seorang yang bersangka baik..kepada orang lain..dan kepada MAHA pencipta kita.


We Always Laugh..Laugh..& Laugh

1
COM


Assalamualaikum…
Apa kahabar korang semua? Sihat tak? Hari ini ada buat sedekah tak? Alaa tak susah..senyum yang paling manis dan yang paaaling..ikhlas?? dah buat???
Apa!!!
Tak buat?..ish2x..ok.."let's started from today..make sure you always smile with your beutifull face"! with" ikhlas" lillahiata'ala!!..allhamdulilah…
macam nie..hihi..


mereka adalah roomates farhana yang sangat best..and *SUPER AWESOME!
Always…doing crazy things…Antaranya:

  • macam terpekik..menjerit malam-malam hari..tapi tak adalah kuat sangat….we call it's "Release tension"..dengan assignment..prepared assignment..test & macam lagi..
 the super super ...awesome with our smile...and always laugh..laugh



  • makan pukol 2, 3 pagi..memang tak akan fikir kesannya..ialah selalunya bagi perempuan akan fikir…dalam masa macam tue perlu DIET!!..ooo..bagi kami..ia tidak diperlukan..makan selagi ada selera!!..hik2x… Ok lah ..ada banyak lagi yang kami selalu buat… tapi setakat nie jer dulu ea..sebabnya kalau nak senaraikan..tak larat nak taip..hihi..


But Allhamdulilah..dengan izin allah mereka still lagi menjadi roomates farhana sehingga lah sekarang….dah 2 semester dah..
  tapi next semester seorang roomates farhana dah tak duduk sama..coz..dia akan praktikal..
ya..i know..by the way..
Dear Friends..This IS for you:

ha! untuk korang semua..ingat kawan adalah oramg yang paling dekat dengan kita..selain daripada ibu bapa kita..anggap mereka as family kita..ingat nie..farhana nak bagi beberapa tips tentang "Persahabatan"..cehh..hihi..by the way.."Sharing Is Caring"


1) mesti saling percaya dan mempercayai...

2) sharing your prolems dengan kawan yang kita percayai.. 

3) jadi seorang pendengar yang baik..focus bila kawan hendak bercakap dengan kita..dan beri respon yang baik...

4) jika ada kawan hendak  tidak mahu  ambil pendapat kita..jangan marah dia..biarkan dengan rasa marah dia tue...sampai masa dia akan faham dengan pendapat kita

5) bila kawan kita dalam keadaan penat jangan tegur dia..sebabnya bila kita tanya dia macam-macam..nanti dia akan cepat sahaja rasa marah...kalau nak tanya apa-apa tunggu dia dalam keadaan tenang dan relax..ha! tyme tue adalah waktu yang paling "mustajab" untuk korang tanya..hihi..

6) sharing lah sesuatu yang menarik..tidak kisahlah sama ada cerita ker..barang ker..makanan ke..atau apa-apa sahaja yang korang rasa ia boleh dikongsi yang tidak campur dengan barang atau benda peribadi lah..


rasanya..setakat itu dulu farhana punya tips..sebenarnya..banyak sangat nak share tips dengan korang..tapi..oleh kerana  tangan nie..dah tak larat nak menaip dalam waktu macam nie..aish...



thank you be my friends...
May ALLAH bless you..and grant all your wishes..i'm always pray for you alls..
allhamdulilah..

P/S: i'm in exams mood ..plese pray for me!!...SYUKRAN..Senyumamnis sampai telinga taw!!


I'M Mummy Bestfriend, Daddy Girlfriend!!! Doa..Doa..Doa..

0
COM




Assalamualaikum..
   Selamat pagi!!!bagi sesiapa yang mata burung hantoo macam farhana nie..meyh bagi tepuk tangan dekat dia...sambil tue kasi dia senyum sampai telinga....hahaha..tetiba jer nak update entry tyme orang lain tengah mimpi indah, farhana sibuk bergelumang dengan kertas, nota, rujukan..bla...bla..bla..hihi...nie sebabnya, farhana tengah dalam minggu study week untuk prepared exams...hihi..
tapii..orang selalu cakap tyme exams..huh! Stress!!Pening Kepala!! kusut nya!!ha..itulah simptom demam final exams penghujung semester...but!Allhamdulilah...with mummy dua's i did't  get simptom...

mummy always say's: jangan stress-stress nanti susah nak faham..

dady always say's: buat yang terbaik ..best..n the best ..tapi kalau tak dapat yang terbaik, buatlah dia sentiasa Senyum selalu...

so! mereka adalah kawan baik bagi farhana, motivator the best in the world!!sekali cakap terus menusuk ke kalbu..jantung ..dan hati..hihihi..



tapi....selalu farhana dapat pesanan..bila call jer..nie lah selalu kena  dengar... dan korang pun kena faham kan jugak...sebab nasihat ibu nie baik unyuk kita taw!!!

"tolong baca doa hari2x dalam setiap urusan kamu..agar setiap yang dilakukan mendapat berkat dan redha dari allah, biar setiap yang kita lakukan itu sedikit..walaupun dimata manusia hanyalah sedikit usahanya, tetapi dimata allah, besar pahalanya..sebab selalu berharap bergantungan dari padanya.
walau dalam keadaan sekali mana pun...sedih..putus asa..ingat doalah PADA-nya..pada dialah DIA  kita bergantung dan mengharapkan pertolongan..jadi jangan mudah menyerah kalah..
segala ujian yang diberikan untuk tahun setakat mana kesabaran kita.

tapi..tahu tak???
walaupun ayah kita ini tak banyak cakap, tapi sekali dia cakap..kita akan terus ingat...tapi...
diibaratkan
jika dia menyertai pertandingan dalam mengarang ..pasti dia akan menang awardds yang merangkul tempat yang pertama dalam pertandingan tersebut...
nak tahu kenapa??
dalam diam ada maknanya..
dalam sepinya ada cerita..
itulah kasih seorang..ayah..dady..abah...papa..dan lain-lain..ngee...

ok lah...selamat pagi..farhana nak tidur sekejap..pening dah kepala nie..tengok paper yang penuh dengan nota teori...
"Please Pray For Me..."
"Senyum jangan tak senyum dengan seikhlas Hati anda"!!

Hidup ini satu perjalanan yang panjang....

0
COM



Salam sayang dan jangan lupa senyum2x....
Hurm..kenapa tetiba farhana nak buat entry pasal kehidupan nie ek??
Ha! Nie sebabnya..farhana selalu terfikir setiap manusia ada matlamat hidupnya..
dan matlamat itu perlu dicapai dengan melalui banyak ujian dan cabaranya..
JADI!!!
Kita sebagai manusia kena ada perancangan..sebab hidup bukan sahaja untuk didunia tetapi untuk diakhirat!!






 


ha! untuk capai matlamat yang kita nak sama ada di dunia dan akhirat
jangan lupa ..korang perlu selalu berdoa pada -NYA taw!! 


  ha! nie lagi korang perlu ingat sangat2x dan perlu tahu..dalam setiap kehidupan kita..mesti kita ada buat salah dengan orang atau orang ada buat salah dengan salah kita..
jadi kita sebagai manusia perlu maaf kan orang tersebut...anggapa sahaja kesalahan itu hanyalah kecil..
kerana kita nie hidup bukan sahaja untuk hidup untuk di dunia tapi juga untuk di akhirat...

.
pasti suatu masa nanti maatlamat kita pasti akan tercapai..




 HA! bukan juga setakat nak mencapai sebuah segulung ijazah..

 
 dan selepas anda mendapat segulung ijazah..pasti selepas itu anda perlu mencari  pekerjaan kan??

  dan pastinya..anda ingin kan yang ini kan??hik3x...



dan .............

THE ENDING OF YOUR LIFE!

Tips: Pecutan CGPA

0
COM

selamat tengahhari .....Senyum-Senyum..jangan tak senyum..=)
   .hahaha...mesti pelik kan..bagi tetiba jer farhana ucap selamat  tyme macam nie...., ok hari nie tak nak celoteh banyak..coz farhana dah penat...apa orang kata tue..
"biar sedikit tapi tepat dan jelas"
hahaha...ada gaya tak nak jadi motivator..."amin!!
ngeee..
 kolej farhana ada buat forum yang bertajuk "CGPA SYURGA"..
wow!! super awesome...
mana tak nya ahli panel dia sangat knowledge n sangat experience..
panel 1: ustaz muhammad rozie ( vokalis ahlan bina)
panel 2: nurul syuhada nurul ain( penngacara TV3)
moderator :saudara Akram ( Presiden KUIS /student KUIS)



 


banyak tips yang farhana dapat:

TIPS 1: jangan takabbur dengan ilmu yang ada, sebanyak mana pun ilmu kita, jangan lah sombong dan riya', sebabnya ilmu yang kita belajar itu, bukannya datang sumber tersebut daripada kita, TETAPI datang dari ALLAH s.w.t.

TIPS 2: hormat mursyid (guru) yang ajar kita, sebabnya guru.. adalah orang yang mengajarkan pada kita sesuatu ilmu.

TIPS 3: jangan lupa minta restu IBU BAPA, sebabnya mereka yang membesarkan kita...
kata rozie tadi" walaupun kita dah kahwin ker..dah ada cucu..cicit..kita PERLU minta restu mereka"
restu mereka membawa keberkatan pada kita..dan semua urusan akan menjadi mudah.

TIPS 4: jangan study last minute...nanti gila!!hiiik3x...coz banyak sub topics kita perlu covers..
kata ustaz tadi..lain lahh kalau kita nie macam "Imam Syafi'e"..tulis guna air liur, dan hafal n terus ingat...ish3x..hebat tuee!!..

TIPS 5: dapat ilmu..itu kita amalkan dan sebarkan..jangan kedekut ilmu..!!!


p/s: jadi marilah sama-sama kita belajar dan mencari ilmu..cari..dan cari..sebab ilmu ini tak akan habis...sehingga kita ke liang lahad taw!!





Friday Words!!!

0
COM


ASSALAMUALAIKUM...

How Are you??
let's say's together Allhmadulilah
hurm..today is Friday..
then Friday IS barakah Day....

so!! let's smile with "ikhlas" heart...
kan manis gituuu giii...
hari ini entry tentangour "aurat"...

"seseorang perempuan perlu menjaga auratnya"
tahu  batasan aurat dari mana yang dapat dilihat dan tidak dapat dilihat"



YOUR happiness..OUR happiness..life is happy!

0
COM
Are you truly happy? Do you even know what it means to be happy and what it takes to achieve happiness? These are important questions for anyone who is seeking happiness to ask themselves. I live my life to maintain my own happiness while trying my best to not cause unhappiness to anyone else. If you want to be happy you need to understand that you can be happy and that you should be happy. Many people make the mistake of believing that they don’t deserve happiness and accept their unhappy state as their destiny. The truth of the matter is that happiness, like anything else in life, needs to be nurtured. The following are a few tips that I follow to create happiness in my life.

Happy
  1. Understand what it is that will make you happy. Everyone has unique requirements for attaining happiness and what makes one person happy may be very different from what makes someone else happy. Revel in your individuality and do not worry about whether or not your desires are comparable to those of your peers.
  2. Make a plan for attaining goals that you believe will make you happy. Your mood will very likely increase as your pursue your goal because you will feel better about yourself for going after something you value.
  3. Surround yourself with happy people. It is easy to begin to think negatively when you are surrounded by people who think that way. Conversely, if you are around people who are happy their emotional state will be infectious.
  4. When something goes wrong try to figure out a solution instead of wallowing in self pity. Truly happy people don’t allow set backs to affect their mood because they know that with a little thought they can turn the circumstances back to their favor.
  5. Spend a few minutes each day thinking about the things that make you happy. These few minutes will give you the opportunity to focus on the positive things in your life and will lead you to continued happiness.
  6. It’s also important to take some time each day to do something nice for yourself. Whether you treat yourself to lunch, take a long, relaxing bath or simply spend a few extra minutes on your appearance you will be subconsciously putting yourself in a better mood.
  7. Finding the humor in situations can also lead to happiness. While there are times that require you to be serious, when it is appropriate, find a way to make light of a situation that would otherwise make you unhappy.
  8. Maintaining your health is another way to achieve happiness. Being overweight or not eating nutritious foods can have a negative effect on your mood. Additionally, exercise has been known to release endorphins that give you a feeling of happiness.
  9. Finally, it is important to understand that you deserve happiness. Those who believe that they are not worthy of happiness may subconsciously sabotage their efforts to achieve happiness. If necessary, tell yourself each day that you deserve to be happy and remind yourself what steps you will take to achieve the happiness you desire.
Happiness is hard to define but most people are aware of whether they are happy or not. Many people believe that happiness is a form of luck and that some people are destined to be happy while others are destined to be unhappy. I try to incorporate the tips above into my life and have had great success in achieving happiness. The tips in this article are small but meaningful steps that you can take each day to lead you to true happiness.