Saya Seorang Cikgu!

0
COM

Assalamualaikum...

Cikgu! jawapan nie apa?!
Cikgu saya tak tahu la....macam mana nak buat?!
Cikgu tengok nie, dia buat saya...
Cikgu..
Cikgu...

oooohhh...sakit kepala macam nie...



ha! macam nie la~ farhana kena menghadap kerenah anak murid..selepas habis je belajar, farhana apply jadi cikgu, even farhana bukannya ambil course pendidikan tyme belajar dulu, tapi as nak dapatkan pengalaman, farhana kerja la..
woah...ingatkan kerja cikgu nie senang...datang sekolah terus je menjajar, padahal tak jugak, 
banyak jugak tugasan cikgu nie kena buat, 
marking homework student...
teaching...
PNP...

 kalau hujung minggu pulak, farhana akan mengajar tuisyen, daari tahun 1- 6, ada jugak dari form 1 and 3, farhana akan ajar semua subjek kecuali Math!..sebabnya, tak suka math.....grrrr...
penat?
mesti lah penat...
suka?
pada asalnya, tak suka jugak nak mengajar nie, tapi bila lama-lama,  perasaan suka tue, muncul sendiri...
sabar ke?
sabar tak sabar, kadang-kadang tue bergantung jugak pada mood? tapi walau apapun, sabar tue mesti ada!, sebab kita kalo nak jadi cikgu kena sabar, sebab nak mengajar student nie, bukannya senang.
setiap student nie ada tahap kefahaman dia yang berbeza. lagi-lagi kalau kita ajar tahun 1, sebab diorang masih kanak-kanak lagi. semua benda kita perlu terangkan dengan bahasa yang mudah yang dapat diorang faham.


so! pada cikgu yang kat luar sana, 
"When you teach what you love and share what you know, you open eyes, minds, hearts and souls to unexplored worlds, you are the great person and we gonna  be thankful you are my teacher".!