Saya Seorang Cikgu!

0
COM

Assalamualaikum...

Cikgu! jawapan nie apa?!
Cikgu saya tak tahu la....macam mana nak buat?!
Cikgu tengok nie, dia buat saya...
Cikgu..
Cikgu...

oooohhh...sakit kepala macam nie...



ha! macam nie la~ farhana kena menghadap kerenah anak murid..selepas habis je belajar, farhana apply jadi cikgu, even farhana bukannya ambil course pendidikan tyme belajar dulu, tapi as nak dapatkan pengalaman, farhana kerja la..
woah...ingatkan kerja cikgu nie senang...datang sekolah terus je menjajar, padahal tak jugak, 
banyak jugak tugasan cikgu nie kena buat, 
marking homework student...
teaching...
PNP...

 kalau hujung minggu pulak, farhana akan mengajar tuisyen, daari tahun 1- 6, ada jugak dari form 1 and 3, farhana akan ajar semua subjek kecuali Math!..sebabnya, tak suka math.....grrrr...
penat?
mesti lah penat...
suka?
pada asalnya, tak suka jugak nak mengajar nie, tapi bila lama-lama,  perasaan suka tue, muncul sendiri...
sabar ke?
sabar tak sabar, kadang-kadang tue bergantung jugak pada mood? tapi walau apapun, sabar tue mesti ada!, sebab kita kalo nak jadi cikgu kena sabar, sebab nak mengajar student nie, bukannya senang.
setiap student nie ada tahap kefahaman dia yang berbeza. lagi-lagi kalau kita ajar tahun 1, sebab diorang masih kanak-kanak lagi. semua benda kita perlu terangkan dengan bahasa yang mudah yang dapat diorang faham.


so! pada cikgu yang kat luar sana, 
"When you teach what you love and share what you know, you open eyes, minds, hearts and souls to unexplored worlds, you are the great person and we gonna  be thankful you are my teacher".!



Rindu Mereka

0
COM

Assalamualaikum~...

hye..apa khabar korang semua, rasanya dah lama farhana tak menulis blog nieh...
ntah tak tahu kenapa, tetiba rindu nak menulis blog balik..
pernah jugak terfikir, nak delete blog nieh..tapi one day, farhana buat la blogwalking...then timbul lah perasaan rindu nak menulis..
apa pun kali nie, forsy entry farhana setelah sekian lamanya, tak update, adalah tentang
mereka.....



woah...dalam diam-diam..habis sudah pengajian farhana selama 3tahun..
tyme berpisah dengan diorang semua nie...
alahai...sedihnya~...
sedih...happy..semua sama-sama...
sekarang nie, masing-masing dah..buat haluan sendiri..

p/s: moga semuanya berjaya, hope dapat jumpa nanti...