Tips: Pecutan CGPA


selamat tengahhari .....Senyum-Senyum..jangan tak senyum..=)
   .hahaha...mesti pelik kan..bagi tetiba jer farhana ucap selamat  tyme macam nie...., ok hari nie tak nak celoteh banyak..coz farhana dah penat...apa orang kata tue..
"biar sedikit tapi tepat dan jelas"
hahaha...ada gaya tak nak jadi motivator..."amin!!
ngeee..
 kolej farhana ada buat forum yang bertajuk "CGPA SYURGA"..
wow!! super awesome...
mana tak nya ahli panel dia sangat knowledge n sangat experience..
panel 1: ustaz muhammad rozie ( vokalis ahlan bina)
panel 2: nurul syuhada nurul ain( penngacara TV3)
moderator :saudara Akram ( Presiden KUIS /student KUIS)



 


banyak tips yang farhana dapat:

TIPS 1: jangan takabbur dengan ilmu yang ada, sebanyak mana pun ilmu kita, jangan lah sombong dan riya', sebabnya ilmu yang kita belajar itu, bukannya datang sumber tersebut daripada kita, TETAPI datang dari ALLAH s.w.t.

TIPS 2: hormat mursyid (guru) yang ajar kita, sebabnya guru.. adalah orang yang mengajarkan pada kita sesuatu ilmu.

TIPS 3: jangan lupa minta restu IBU BAPA, sebabnya mereka yang membesarkan kita...
kata rozie tadi" walaupun kita dah kahwin ker..dah ada cucu..cicit..kita PERLU minta restu mereka"
restu mereka membawa keberkatan pada kita..dan semua urusan akan menjadi mudah.

TIPS 4: jangan study last minute...nanti gila!!hiiik3x...coz banyak sub topics kita perlu covers..
kata ustaz tadi..lain lahh kalau kita nie macam "Imam Syafi'e"..tulis guna air liur, dan hafal n terus ingat...ish3x..hebat tuee!!..

TIPS 5: dapat ilmu..itu kita amalkan dan sebarkan..jangan kedekut ilmu..!!!


p/s: jadi marilah sama-sama kita belajar dan mencari ilmu..cari..dan cari..sebab ilmu ini tak akan habis...sehingga kita ke liang lahad taw!!





No comments:

Post a Comment

Terima kasih..Kamsamitha...thanks you for ur comment..